Plant-Based Foods

Wild Garlic

Wild garlic has become increasingly popular as a tasty cooking herb in recent years. However, pickers should know the typical characteristics of the plant very well as wild garlic has several poisonous “doppelgangers” or doubles.

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Cumarin

Cumarin ist ein angenehm riechender Pflanzeninhaltsstoff. Man findet Cumarin beispielsweise in Zimt oder Waldmeister. Da hohe Mengen Cumarin gesundheitlich bedenklich sind, wurde von der Europäischen Lebensmittelbehörde eine tolerierbare tägliche Aufnahmemenge festgelegt.

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Marillenkerne

Apricots are a popular type of fruit, but not all parts of the apricot should be eaten: hydrocyanic acid is formed during the digestion of apricot stones. Thus, consuming the stones can lead to serious, even fatal, poisonings. 

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Nuts and Dried Fruit

Chestnuts, nuts, dates and figs are very popular snacks in the cold season of the year and also as ingredients in baked goods. They are also tested for mycotoxins by AGES.

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Maroni-Test: erfreulich wenige sind schlecht

Die AGES untersucht jedes Jahr Maroni auf ihren Schlechtanteil. Dabei wird gezählt, wie viele Maroni wurmig, schimmlig, faulig oder vertrocknet sind. Erfreulicherweise sind die Beanstandungen rückläufig. Maroni sollten nicht zu dunkel geröstet werden, weil sich sonst schädliche Stoffe wie PAK bilden können. 

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Olive Oil

Olive oil is made from the fruit of the olive tree and produced in eight different categories. Only four olive oil categories may be marketed.

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Mushrooms

Mushrooms are traditionally classified as plants biologically-speaking. However, meanwhile they are believed to be more closely related to animals.

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Pine Nuts

Some people are left with a metallic taste in their mouths after having eaten pine nuts. This irritation can last for up to two weeks and will go away without medical treatment.

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Citrus Fruit

The peel of citrus fruit is often treated with preservatives so that it keeps longer. Consumers should always wash their hands thoroughly after peeling citrus fruit.

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Frittierfette

Empfehlungen für richtiges Frittieren für gewerbliche Küchenbetriebe (wie Gastronomie, Catering) und Einrichtungen der Gemeinschaftsverpflegung.

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trans-Fettsäuren

Österreich war nach Dänemark das zweite EU-Land, das eine Begrenzung von trans-Fettsäuren in Lebensmitteln durchgesetzt hat. Trans-Fettsäuren steigern das Risiko für koronare Herzerkrankungen.

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